docu’s

Wil je meer weten over de kledingindustrie? Op deze pagina heb ik interessante documentaires, artikelen en boeken op een rijtje gezet.

De slag om de klerewereld 

‘Drieluik over onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden die al decennia de textielindustrie kenmerken. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh in april 2013, beloofden grote kledingmerken en -ketens echter beterschap. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Maar alleen een handelaar heeft toegang tot de krochten van de textielketen, dus gaat Teun undercover. Hij belandt in het walhalla van ons wegwerptextiel: Bangladesh. Is het moordende tempo van mode anno nu niet de kern van het probleem?.’  (NPO)

http://www.npo.nl/de-slag-om-de-klerewereld/POMS_S_VPRO_740241/?media_type=broadcast

The True Cost 

Aangrijpende documentaire over de kledingindustrie anno nu. Een heftige en onthullende docu. Te koop via iTunes.

http://truecostmovie.com

‘Sweatshop. Deadly Fashion.’ 

‘In de internetdocumentaire ‘Sweatshop. Deadly Fashion’ trekt de Noorse regisseur Joakim Kleven naar Cambodja met drie jongeren die graag winkelen. Ze stellen zich geen vragen bij hun goedgevulde kleerkasten, tot ze ontdekken in wat voor omstandigheden de kleding uit goedkope ketens gemaakt wordt.
Wanneer jongeren Frida, Ludvig en Anniken dezelfde uren moeten kloppen als de naaisters in de fabrieken en in dezelfde omstandigheden moeten leven, beseffen ze dat er een prijs betaald wordt voor de kleren die ze in Noorwegen zonder nadenken kochten. Met de reeks wilden Kleven jongeren bewust maken van waaraan ze hun geld uitgeven. Zijn  documentaire verscheen vorig jaar in vijf delen op de website van de Noorse krant Aftenposten en werd ondertiteld in het Engels.’ (De Standaard)

http://www.aftenposten.no/webtv/serier-og-programmer/sweatshopenglish/

Rambam: Kledingketens

Rambam probeert op creatieve wijze te onderzoeken of bepaalde zaken wel eerlijk zijn, Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug…De aflevering ‘Kledingketens’ gaat over CoolCat en Wibra die het niet zo nauw nemen met Bangladeshi-handjes. Dit schiet Rambam in het verkeerde keelgat. De Wibra-directeur krijgt bezoek van zijn Bengaalse werknemer en Roland Kahn tekent tóch het veiligheidsakkoord voor Bangladesh.

http://www.npo.nl/rambam-kledingketens/27-01-2014/VARA_101342265

Bloed, zweet en luxeproblemen. 

‘Zes Nederlandse jonge mensen zeggen hun luxeleventje gedag en reizen af naar Afrika en Azië. Daar worden ze voor een hongerloontje aan het werk gezet op het land en in de fabrieken om te beleven hoe de dingen die zij shoppen worden gemaakt. Ze komen oa. terecht in sweatshops in Dhaka de hoofdstad van Bangladesh waar ze kleding moeten naaien. Ook komen ze terecht in een leerlooierij in Ethiopië.’ (NPO)

http://www.npo.nl/bloed-zweet-en-luxeproblemen/POMS_S_BNN_123478

YouTube-kanaal Schone Kleren Campagne

Op het YouTube kanaal van de Schone Kleren Campagne staan allerlei filmpjes met informatie over de kledingindustrie en ook over campagnes van de SKC. Zeker de moeite waard als je meer wilt weten over het wel en wee van eerlijke kleding. 

https://www.youtube.com/channel/UCWR4lYij10fVWS9oVTIbn7A/playlists

– Artikelen –

Zie ginds komt de stoomboot uit China weer aan

‘een flink deel van de slavernij in de wereld is toch vooral te herleiden tot ons, en dan vooral: ons consumptiepatroon. Dat moge als een open deur klinken, maar het is ook een open deur die we – eenmaal ingetrapt – graag zo snel mogelijk weer dichttrekken: wij winkelen graag door.’ (de Correspondent)

https://decorrespondent.nl/2074/Zie-ginds-komt-de-stoomboot-uit-China-weer-aan/157960211992-fe8caf30

– Boeken –

Talking Dress
Boek van Marieke Eyskoot.  Zij heeft jarenlang bij de Schone Kleren Campagne gewerkt en organiseert jaarlijks Mint, een modebeurs met allemaal duurzame kledingmerken. Marieke heeft ook een app ontwikkelt ‘Talking Dress’. Deze app bevat een heleboel adresjes waar je duurzaam kunt eten en winkelen.

Naked Fashion
Interessant boek geschreven door Safia Minney, de oprichter van People Tree. People Tree is erg tof merk dat al jarenlang fair trade produceert. Het boek vind je hier.

Paradigm Shift in Fashion 

 

Schrijf een reactie

Reactie