in kledingindustrie

De Coolcat, C&A, Sissy Boy ea zijn ineens eerlijke merken? HUH?

Hieronder is een artikel te lezen over het textielconvenant wat ik schreef voor Nukuhiva. 

Gisteren kopte de Volkskrant met: Lijst met eerlijke kledingmerkenZestig bedrijven hebben afspraken gemaakt met kabinet en organisaties over productie. Wauw, een lijst met eerlijke kledingmerken, dat zou handig zijn. Helaas is de werkelijkheid niet zoals Volkskrant deed voorkomen. Op de lijst staan geen eerlijke kledingmerken, maar merken die afspraken hebben gemaakt met het kabinet om binnen drie tot vijf jaar de arbeidsomstandigheden in hun keten substantieel te verbeteren. Dat de merken deze afspraken moesten maken, impliceert dat zij op dit moment niet op een eerlijke manier produceren … Vandaag kwam de Volkskrant dan ook met een nieuw, veel kritischer artikel: ‘Mooi afgesproken, maar gaat dit wel werken?’. Hierin werd het volgende antwoord gegeven op de vraag of de bedrijven op de lijst het beter doen dan andere bedrijven:

“Dat lijkt zo, maar dat is voorlopig nog niet het geval. De handtekening van die bedrijven betekent niet meer dan dat zij zich zullen inspannen om duurzamer (mens- en milieuvriendelijker) te gaan werken. Zij moeten aantonen dat er in hun toeleveringsketen geen kinderen worden uitgebuit en geen vakbondsrechten worden geschonden. Maar de eerste toets wordt pas over een jaar afgenomen. Tot die tijd kan, bij wijze van spreken, elke slavendrijver op de lijst prijken” (Volkskrant, 5 juli 2016).

Wij zijn van mening dat het textielconvenant (de afspraken) een stap is in de goede richting. Er is aandacht voor de goede zaak en de deelnemende bedrijven hebben beloofd zich te gaan inzetten. Maar het gaat wat ons betreft om daden en niet om woorden… Beyond The Romantic Ideal! Daarom zijn we ook kritisch over de afspraken. Een leefbaar-loon, geen kinderarbeid, een veilige en gezonde werkplek, geen discriminatie op de werkvloer en de vrijheid om een vakbond op te richten, zijn zaken die wat ons betreft vanzelfsprekend zijn. Hoe we in Nederland omgaan met werknemers, zo moeten we ook omgaan met werknemers op andere plekken. Een van de afspraken in het convenant is dat er in 2020 een leefbaar-loon betaalt moet worden aan de werknemers. Een leefbaar-loon betalen aan werknemers zou wat ons betreft al aan orde moeten zijn.

Dus, het is een stap in de goede richting maar de bedrijven op lijst zijn niet per definitie ‘eerlijke kledingmerken’ en er is nog heel veel werk te verzetten. Nukuhiva kiest er al tien jaar voor om merken te verkopen die op dit moment op een eerlijke manier produceren. Merken die zijn begonnen met het ideaal om prachtige kledingitems te produceren op een duurzame en eerlijke manier en die dit ook waarmaken. Die zich onderscheiden door bijvoorbeeld dichterbij huis te produceren, meer te betalen dat het minimumloon, materialen te recyclen, te werken met duurzame materialen als hennep, linnen en Tencel, die biologisch katoen gebruiken, zich laten controleren door de Fair Wear Foundation. Merken die geen afspraken uit het convenant nodig hebben omdat eerlijk produceren in de kern van het bedrijf zit.

Tips voor bewust shoppen
Op de voorpagina van de Volkskrant stonden ook tips, waardoor je kunt weten of je eerlijke kleding koopt. Initiatieven als de app Talking Dress, RankaBrand en Fair Wear Foundation juichen wij van harte toe. Ook werden er duurzame webshops genoemd en kun je natuurlijk terecht in onze winkels. Wanneer je in winkels komt die op de lijst staan, vraag dan naar hun duurzame en eerlijke collectie.

Floortje vertelde gister bij EenVandaag: “De consument moet zich gaan beseffen dat een heel goedkoop kledingitem niet goed kan zijn. Je kan niet een t-shirt van 5 euro kopen en denken dat het eerlijk is gemaakt. Daar heeft iemand tot diep in de nacht voor een veel te laag loon voor zitten werken”.

De prijs van eerlijke kleding ligt mede daarom wat hoger. Klanten in onze winkels vertellen wel eens dat ze het lastig vinden dat de kleding die wij verkopen duurder is dan ze gewend zijn. Maar wij denken dat als je wat minder koopt en items koopt van goede kwaliteit waar je lang mee kan doen, dat je dan onderaan de streep niet meer kwijt hoeft te zijn aan je garderobe. Daarnaast is er ook prachtige kleding tweedehands te vinden of kun je een kledingruil organiseren. Het hergebruiken van kleding is erg duurzaam.

Meer weten? 
Artikel in de volkskrant van 5 juli 2016: ‘Mooi afgesproken, maar gaat dit wel werken?
Interview met Minister Ploumen over het textielconvenant
Documentaire ‘The True Cost’
Documentaire ‘De slag om de Klerewereld’ van Teun van de Keuken

Schrijf een reactie

Reactie