in fair trade kleding

fair trade jeans: meet Kuyichi

Next subject, jeans! Wie houdt er niet van een goede spijkerbroek. De eerste jeans die ik echt fijn vond, was een jeans van Nudie. Deze jeans waren te koop in Elburg en m’n eerste paar jeans van dit merk was een zwarte, lage skinny jeans. Tien jaar later is Nudie nog steeds een van m’n favoriete jeansmerken want het is ook nog eens een merk met een goed verhaal. En daar houd ik van: biologisch katoen, gerecycled polyester en fair trade productie. De aankomende weken zal ik mijn favoriete jeansmerken aan jullie voorstellen. Vandaag een merk waar ik de afgelopen jaren fan van ben geworden en heb leren kennen oa. bij Nukuhiva: KuyichiLove the World.

Kuyichi jeans 
Kuyichi is een Nederlands (!) merk dat vijftien jaar geleden is opgericht door Solidaridad. Solidaridad is een NGO die zich bezig houdt met verduurzaming van productieketens. Zo houden ze zich bezig met goud, cacao en koffie maar ook met katoen en textiel. Solidaridad ontwikkelde in 2000 biologisch katoen wat geschikt was voor spijkerbroeken. Tot hun grote verbazing wilden niet veel bedrijven met dit katoen werken en dat terwijl het kwalitatief hoogwaardig materiaal is. Ze kozen ervoor om zelf jeans te gaan maken. And Kuyichi was born.

De fijne spijkerbroeken zijn gemaakt van biologisch katoen en de polyester die wordt gebruikt is gerecycled. Ondertussen worden er ook jeans verkocht met zo’n 30% gerecycled katoen, even better! Overigens zat het bedrijf afgelopen december in moeilijk vaarwater en ging het failliet. Gelukkig is het bedrijf overgenomen – door de eigenaren van Nukuhiva – en is het doorgestart. De webshop is weer online en er worden weer prachtige jeans gemaakt.

Door wie en waar wordt het gemaakt?
Wat ik ook tof vind aan Kuyichi, is dat ze erg transparant zijn over hun productieproces. Op de site van Kuyichi kun je de mensen zien die de kleding maken. Hier maakten ze ook filmpjes over, waarin de mensen die de broeken maken vertellen over hun werk. Ook kun je zien hoe de fabrieken eruit zien waar Kuyichi mee samenwerkt. Bijvoorbeeld Fashion Company Sahel, een bedrijf in Tunesië, waar de jeansstof wordt gesneden en genaaid.

Je vindt Kuyichi hier:
Te vinden in de winkelstraat bij Nukuhiva (m/v), de Rode Winkel (m/v), Men@Work (m/v), en check hier voor nog vele andere verkooppunten. Online kun je terecht bij oa. kuyichi.com (m/v), wehkamp (m), supergoods (v) en localsunited (m/v).

Volg het bord brand | kuyichi van Christine op Pinterest. Volg het bord inspi | denim van Christine op Pinterest.

Schrijf een reactie

Reactie