in fair trade kleding

fair trade jeans: meet mud jeans

Deze week bij Zuivere Wol deel twee in de mini-serie ‘fair trade jeans’. Vorige week stond Kuyichi in het middelpunt. Dit keer weer een Nederlands merk, namelijk Mud Jeans! Dit merk heeft haar businessmodel gebouwd rondom … recyclen!

Mud Jeans is een bedrijf van de Nederlandse ondernemer Bert van Son. Het verkoopt jeans van biologisch katoen en een aantal items zoals truien en shirts voor zowel dames als heren. Mud Jeans produceert jeans die na gebruik makkelijk te recyclen zijn. Want dat is wat zij heel graag doen, recyclen. Het bedrijf wil hun eigen cirkel van denim producten creëren, waarin jeans worden gemaakt, verkocht, teruggebracht, gerecycled en opnieuw verkocht. Dit is goed voor het milieu want er wordt veel minder water gebruikt en er zijn minder grondstoffen nodig voor het produceren van de jeans. Wanneer je een broek koopt bij Mud Jeans bieden ze je een repairservice en wanneer je jeans ‘op’ is of je er op uitgekeken bent kun je hem inleveren bij de winkel of terugsturen en ontvang je €10 terug in de vorm van korting op een nieuwe broek of een cadeaukaart.

De broek gaat terug naar het merk en daar kijken ze of de broek herbruikbaar is, gerepareerd moet worden of rijp is voor de versnippermachine. In het eerste geval wordt de broek gereinigd en opnieuw te koop of lease – daarover zo meer – aangeboden. In het tweede geval gerepareerd, gereinigd en opnieuw te koop aangeboden of geleased en in het derde geval worden de snippers katoen hergebruikt voor een nieuwe broek of trui. Zo bestaan bijvoorbeeld deze truien voor 84% uit gerecyclede denim, hoe vet!

mud jeans 3.001Jeans leasen
Dit eigenzinnige bedrijf bracht ook nog een heel nieuw concept op de markt namelijk: het leasen van jeans. Dit houdt in dat je maandelijks een bedrag voor je broek betaald. De katoen blijft eigendom van Mud Jeans en na 12 maanden mag je een nieuwe broek uitzoeken. Lees hier verder over het leaseconcept.

Transparantie
Net als Kuyichi is Mud Jeans erg transparant over hun productieproces. Ze vertellen precies in welke fabrieken, welk onderdeel van het productieproces plaats vindt. Zo worden in Calik Denim in Turkije de gecertificeerde stoffen geweven en geverfd. En in Tunesië (Yousstex) en Italië (Quadrifoglio Srl) de broeken in elkaar gezet.  Daarnaast draagt Mud Jeans het fair trade keurmerk van Max Havelaar en werkt het nauw samen met de Fair Wear Foundation dat het bedrijf begeleidt om op een duurzame en eerlijke manier zaken te doen.

Je vindt Mud Jeans hier:
Te vinden in de winkelstraat bij oa. Puur Feel Goods in Driebergen (v), Koekwaus in Den Bosch,  Het Groene Warenhuis in Hilversum, Geiten Wollen Winkel in Amsterdam, Brand Mission in Haarlem en check hier voor verkooppunten bij jou in de buurt. Online kun je terecht bij de webshop van Mud Jeans zelf en bij WatMooi (v).

Volg het bord brand | mud jeans van Christine op Pinterest.
Volg het bord inspi | denim van Christine op Pinterest.

Schrijf een reactie

Reactie

  1. Hallo,

    Ik ben zo dol op het her gebruik van jeans en hun prachtige karakter, dat ik er geen genoeg van krijg. Van oude spijkerbroeken , liefst de echte katoenen zonder elastan enz., maak ik gordijnen, stoere beren, kussens met karakter!
    Ik vind iedere jeans die in de vuilnisbak gaat er een teveel! Ik nodig jullie dan ook uit om eens te kijken op Ank Memory Design via Facebook waar een aantal van mijn werken op staan. Ik zou graag een keer komen kijken bij het hergebruik van het materiaal. En wie weet wat ervan komt, want jeans en hun geschiedenis, indigo, katoen enz., blijven mij inspireren …….