in kledingindustrie

Handgemaakt, door echte handen en echte mensen

De verbreking van mijn radio-stilte is daar… Ik ben ondertussen een HBO-diploma, nieuwe job en reis naar India verder en het is hoog tijd om weer wat meer te bloggen. Ik heb zoveel om over te schrijven, dat ik niet precies weet waar te beginnen. Maar nu eerst maar even een artikeltje over iets wat ik me in India opnieuw en meer dan eerst realiseerde: Al onze kleding is met de hand gemaakt en jouw kledingstuk heeft een enorme reis en proces afgelegd om te worden wat het is en om in je kast te belanden.

Afgelopen maand was ik samen met Erik-Jan in India. We bezochten een aantal kledingfabrieken en ook een grote sloppenwijk in Mumbai met kleine workshops. Er werden onder andere koffers in elkaar gezet, sjaals geverfd, leer in een kleurtje gespoten, t-shirts genaaid. Soms vergeten hoe alles wat we dragen en gebruiken hand gemaakt is; met echte handen van echte mensen. Natuurlijk worden er ook machines gebruikt, maar het merendeel is handenwerk. Aan elk kledingstuk hebben (naar schatting) wel meer dan 50 paar handen gezeten. Van het plukken van de katoen op de katoenplantage, het spinnen van het draad, het weven, verven en knippen van de stof, het in elkaar naaien van het kledingstuk, inpakken enzovoort. Je kledingstuk legt een enorm proces en een enorme reis af voordat het in je kast belandt. Des te meer reden om de kledingstukken die je hebt, te koesteren toch?

De foto is genomen in een grote ‘spinning mill’ in de regio van Tirupur, het hart van de Indiase kledingindustrie. In een spinning mill wordt van ruwe katoen (donzige plukken) sterk garen gemaakt. Onze trotse gids laat het eindproduct zien; een grote klos met garen waar de stof van je t-shirt mee wordt geweven.

Schoenen worden ook volledig met de hand gemaakt. Leer wordt gesneden, genaaid, zolen worden geplakt. Onze schoenen worden voornamelijk in India, China, Vietnam en Indonesie gemaakt. De schoenenindustrie staat minder in ‘the picture’ als de kledingindustrie, maar helaas zijn de arbeidsomstandigheden in deze branche weinig beter. Daarover lees je meer in dit artikel.

Tips voor ‘goede’ schoenenmerken: Veja, Matt&Natt, Timberland, Melissa Shoes, Mipacha, Oliberté, Birkenstock. Schoenen zijn ook heel goed tweedehands te vinden op Marktplaats of UnitedWardrobe. 

Schrijf een reactie

Reactie