in kledingindustrie

katoen; biologische versus reguliere katoen

Wil je op een duurzamere manier kleding gaan kopen? Een manier om hiermee te beginnen, is om te proberen alleen nog kleding van biologische katoen te kopen in plaats van reguliere katoen. De voordelen van de bio-katoen zijn namelijk enorm voor de katoenboer, zijn land en de omgeving. 

Katoenteelt

Katoen wordt verbouwd in landen als India, Turkije, Uzbekistan en Amerika (Texas). Voor het verbouwen van reguliere katoen worden veel chemicaliën gebruikt. Veel van deze chemicaliën zijn in Europa verboden omdat ze schadelijk zijn voor mensen.

Daarnaast raken de katoenplanten resistent voor het gif, waardoor de boer nieuwere (en duurdere) pesticiden nodig heeft voor zijn katoenplantages. De oogst neemt af doordat de grond vervuild raakt. De boer raakt in een vicieuze cirkel van slechtere oogsten, een steeds groter van gebruik chemicaliën. Met als gevolg schulden en uiteindelijk het moeten afstaan van hun land. Mocht je hier meer over willen weten, het onderstaande filmpje geeft een beeld van hoe traditionele katoen in India wordt verbouwd.
[tekst loopt door onder het filmpje]

In steeds meer winkels is kleding van bio-katoen te vinden. Ook bij de grote ketens zoals Hema en Monki. Katoenboeren zijn onwijs veel beter af wanneer zij bio-katoen produceren. Hierbij worden namelijk geen chemicaliën gebruikt. Technieken als gewasrotatie en natuurlijke middelen om plantenziektes te bestrijden, zorgen ervoor dat de grond niet vervuild raakt.

Keurmerken

De hoeveelheid van informatie over de kledingindustrie en dingen die je wel/niet zou moeten doen kan soms verlammend werken. Leg de lat daarom niet te hoog voor jezelf en kijk eens welke verandering in je koopgedrag mbt kleding je zou kunnen uitproberen. Een eerste stap kan dus zijn om bio-katoen te verkiezen boven niet-biologische.   Wanneer een kledingstuk is gemaakt van ‘organic cotton’, staat dit altijd vermeld in het label (waslabel). Ook staat er vaak een van de onderstaande keurmerken bij vermeld. Succes!
modelogos
Meer weten over keurmerken? Check de keurmerkenwijzer van Mileu Centraal

Schrijf een reactie

Reactie