in duurzaam

op zoek naar kledingitems van echt goede kwaliteit

In een ideale wereld is kleding van een prachtige kwaliteit en gaan items heel lang mee. Maar… vaak is dat niet het geval. Ook het label ‘fair trade’ maakt niet altijd dat kleding per definitie topkwaliteit is. Idealiter zijn kledingitems (en überhaupt producten) op eerlijke wijze gemaakt en ook van goede kwaliteit. Want een item kan wel ‘eerlijk’ gemaakt zijn maar als het prut kwaliteit is en na twee keer dragen in de prullenbak beland, tja. Dat is natuurlijk niet duurzaam. Dus naast fair trade, is kwaliteit wat mij betreft een minstens zo belangrijke criteria. Welke merken maken items die echt lang mee gaan en waar kun je op letten om met een kwalitatief goed item thuis te komen..

Materiaal 
Waar je op kan letten, is het materiaal waarvan het item is gemaakt. Een dikke stof slijt bijvoorbeeld minder snel dan een dunne stof. Een zachte, dunne jeans slijt vaak veel sneller dan jeans van stugge dikke stof. Goedkope shirts zijn vaak van dun katoen en de naden zijn minder vaak gestikt om de productiekosten te drukken. Dit maakt het shirt minder sterk en de naden kunnen snel loslaten. Stoffen waar polyester doorheen zit, zijn vaak sterk omdat polyester vormvast is. Jeans die gemaakt zijn van katoen en polyester zijn daarom vaak sterk omdat de polyester het katoen steviger maakt. Nadeel van polyester vind ik wel dat het minder ademt. Maar dat is net wat je zelf fijn vindt om te dragen. Een andere sterke stof is hennep. De vezels van de hennepstengel worden steeds vaker gebruikt voor het maken van stof, bijvoorbeeld gemend met katoen. Ik heb zelf een shirtje van Komodo van 50% hennep en 50% katoen waarvan de stof erg mooi blijft. Ook een sterke en milieuvriendelijke stof is Tencel. Tencel is de merknaam van een natuurlijke kunstvezel die Lyocell heet. Tencel wordt gemaakt van eucalyptusbomen , en is biologisch afbreekbaar. Dus als je tenceljurkje versleten is kan ze in de groene container ;). De stof voelt heerlijk zacht aan maar is net zo sterk als polyester. Merken die vaak items van Tencel in hun collectie hebben zijn Kuyichi, ArmedAngels, Komodo maar ook de H&M maakt steeds meer gebruik van deze milieuvriendelijke stof.

Merken met items van topkwaliteit
Een merk waar ik erg enthousiast over ben is Langerchen (m/v). Dit merk maakt prachtige kwalitatieve jassen die charmant zijn en toch technisch. Vaak zijn de jassen water- en windproof door een mix van wol of katoen met een stof wat lijkt op de stof die wordt gebruikt voor wetsuits. Next is: Timberland (m/v).. Vooral bekend van de stoere okergele boots maar ondertussen hebben ze een grote collectie met onder andere sneakers, laarsjes, bootschoenen en hakken. Goede kwaliteit, gerycelde materialen, gaan lang mee, waterdicht en warm. Hoog bij mij in het vaandel staat ook: Inti Knitwear (m/v). Dit Nederlandse merk maakt prachtige geweven en gebreide truien van alpacawol. De vesten gaan erg lang mee en zijn heerlijk warm. En als laatste voor de mannen: Flint and Tinder. Dit merk uit Amerika is bekend geworden door het maken van een 10-year hoodie. Een comfortabel, stevig en zacht vest met 10 jaar garantie. Ondertussen verkoopt het ook andere items als broeken, shirts en boxers. De items worden in Amerika gemaakt op een manier waarbij het lang-meegaan van een item centraal staat. Super tof!

Bottom line, let op het materiaal waar het item van is gemaakt, en vraag ook gerust aan een verkoper of het een item is waar je lang mee kan doen en of de stof mooi blijft. Als de kwaliteit van een item echt tegen valt, ga altijd terug naar de winkel. Zo laat je een bedrijf weten dat je kwaliteit wil en geen wegwerp-textiel. Succes!

Ps. Ben je enthousiast over de kwaliteit van een bepaald merk? Let me know! 

Inspiratie: Buy Me Once

Schrijf een reactie

Reactie