in tweedehands shoppen

Treasure hunting // drie tips om tweedehands te shoppen

Omdat ik blij word van preloved vondsten én het Leger des Heils een toporganisatie vind, ga ik maandelijks een blogpost wijden aan m’n vondsten en tweedehands shop-ervaringen bij de RESHARE STORE. Reshare is een tak van het LDH dat kleding inzamelt – je weet wel die groene containers – en zij zijn sinds kort met een nieuw concept gestart om de mooiste tweedehands en vintage kleding aan te bieden in winkels door heel het land. 

Treasurehunting
Afgelopen vrijdag was ik te gast bij de store te Rotterdam. Deze zit hier sinds juli 2016. Direct viel me op hoe netjes de winkel was en hoe groot het aanbod. Wauw wat een boel spullen! Hier kan je blij van worden (zoals ik), maar het kan ook een beetje overweldigend zijn. Dat je denkt: Waar moet ik in vredesnaam beginnen.. Maar niet getreurd… want treasurehunting kun je leren: 

Tip 1. Bedenk van tevoren waar je naar op zoek bent en/of wat je nodig hebt. De valkuil kan zijn dat je in een tweedehands winkel random dingen gaat kopen omdat het goedkoop is. Maar kies bewust en kies voor dingen waar je echt blij van wordt. Ik vraag mezelf dan af: Had ik dit item ook gekocht als het nieuw was geweest?

Als je op zoekt bent naar een jurkje, kies dan voor het rek met de jurkjes en begin daar je zoektocht. Het is natuurlijk helemaal prima om in een deel van de winkel te treasure-hunten in plaats van de hele winkel door te spitten.

Tip 2. Voel aan de stoffen. Ik ben zelf dol op tweedehands winkels omdat er vaak kwalitatief mooie items (oude items) te vinden zijn en daarvoor voel ik over het algemeen aan de stof. Een linnen top, zachte zijden blouse, dik denim jack, een wollen trui… Je kan vaak aan de stof al voelen of je een mooi item te pakken hebt.

Tip 3. Bedenk welke kleuren je mooi staan en kijk in de rekken welke kledingstukken eruit springen. Vaak hebben je favoriete kledingstukken de juiste kleur, want die maken je een mooier. De juiste kleur doet je namelijk stralen! Een vriendin vertelde laatst over een handig advies dat ze had gekregen: “Dat de kleur van mijn ogen (groen) ook een kleur is die me heel goed staat. Zo werkt het bij heel veel mensen. Als ik dan die kleur draag, dan haalt dat meteen mijn ogen op.”

Terug naar m’n bezoek aan de RESHARE STORE Rotterdam. Ik ging dus niet voor één rek maar heb even flink de winkel doorgespit en daar deze toffe items gevonden:

  • Een flared spijkerbroek (oftwel wijde pijpen). Bij tweedehands winkels kun je ook vaak oude styles vinden die nu weer ‘in’ zijn… zoals flared jeans.
  • Een zachtgeel colbertje; perfect voor de lente/zomer.. Maar misschien haal ik nog wel even de schoudervulling eruit. 
  • Een oranje top voor een vriendin bij wie die kleur fantastisch staat.
  • Een witte top met sleutelhangertjes. Typisch een item die ik nooit had aangepast in een ‘normale’ winkel, maar hier dacht ik probeer ‘m even, en ik hem onverwachts erg leuk vond.

Ps. Ik kan natuurlijk niet elke maand een outfit voor mezelf gaan shoppen, dus wil je een keer mee treasure hunten; let me know!

Pss. Wat vind jij leuk en lastig aan tweedehands winkelen? Ik ben benieuwd!

Schrijf een reactie

Reactie

  1. Mooie tips, zeker die van het voelen aan de stoffen. Ik ben er enerzijds heel erg voor om ook ‘met een lijstje’ een tweedehands winkel in te gaan, anderzijds is het ook dé manier om eens iets nieuws te proberen. Bevalt het toch niet? Dan breng ik het terug en zie ik het bedrag als een donatie aan het goede doel dat er vaak achter zit (bij de Reshare store zit je wat dat betreft in elk geval goed). Nog een tip die ik als beginneling vaak toepaste (en stiekem nog wel): kijk wat de stijlvolste types in de winkel uit de rekken trekken. Zeker als ze het passen en toch terughangen, is het misschien een pareltje dat hen net niet past of staat, maar jou wel.